Upozorenje korisnicima osteopatskih usluga

Poštovani korisnici osteopatskih usluga,
prije nego odete na osteopatski tretman, bilo bi poželjno da provjerite nekoliko bitnih stvari:

•  Provjerite razinu edukacije i stručnosti odabranog osteopata jer važno je znati tko je uistinu osoba kojoj se doslovce “puštate u ruke “.

Osteopatija kao danas najbrže rastuća grana komplementarne medicine sve je popularnija u svijetu, pa tako i kod nas u Hrvatskoj.

To daje plodno tlo za pojavu čitave plejade samozvanih osteopata, koji  će se nakon završenih nekoliko vikenda edukacije na pojedinim part time učilištima u zemlji ili inozemstvu, bez grama srama predstavljati kao osteopati. Osim što takvi “stručnjaci” mogu predstavljati ozbiljnu opasnost po Vaše zdravlje, bacaju sjenu na ljude koji brigom za pacijenta kroz cjeloživotnu edukaciju, etiku i profesionalizam drže do digniteta vlastite profesije.

Stoga je važno znati da osteopatska edukacija bazično traje pet (5) godina, nakon čega polaznik stječe međunarodnu titulu diplomiranog osteopata sa oznakom DO.

Titulu doktora osteopatije može se steći isključivo u Americi, gdje je bazično osteopatsko obrazovanje izjednačeno sa obrazovanjem liječnika opće prakse, pa doktor osteopatije jednako kao i doktor medicine može nastaviti svoje specijalističko napredovanje na bilo kojem medicinskom fakultetu.

U Europi i ostalim dijelovima svijeta izuzev Rusije, gdje su osteopati medicinski liječnici sa postdiplomskom edukacijom iz osteopatije, osteopati su manualni praktičari.

U Hrvatskoj edukaciju za osteopate vrši isključivo Hrvatska akademija osteopatije, čiji je edukacijski program u trajanju od 5 godina izjednačen sa programima ostalih škola članica Europske osteopatske akademske mreže OsEAN. Ta razina edukacije omogućuje rad sa pacijentima svojim polaznicima diplomiranim osteopatima, ali i studentima koji su položili sve ispite iz Osteopatije mišićno koštanog sustava.

U slučaju da Vas tretira student, prema Etičkom kodeksu dužan je obavijestiti Vas o svom statusu, a Vi ćete odlučiti da li Vam je to prihvatljiva opcija, s obzirom na problem koji imate.

Ukoliko Vas tretira osoba koja je edukaciju završila u nekoj od osteopatskih škola izvan Hrvatske, svakako provjerite valjanost diplome i vrijeme trajanja edukacije.

Na web stranici Hrvatskog društva osteopata ili na telefon 098 1766651 možete provjeriti status osobe koja Vas tretira ukoliko je član ove strukovne udruge.

 

•  Razgovarajte sa svojim liječnikom o prirodi Vašeg problema.

Iako diplomirani osteopat ima dovoljno znanja da odredi takozvane “crvene zastave “, znakove upozorenja na stanja i bolesti koje ne ulaze u domenu osteopatskog tretmana, u Vašem je interesu da se utvrdi zdravstveni problem koji Vas mući, osobito ukoliko se simptomi pojavljuju prvi puta ili ukoliko su intenzivniji nego kod prethodnog pojavljivanja.

Sve vaše pritužbe, primjedbe, komentare i pohvale možete u pismenom obliku uputiti na e-mail Hrvatskog društva osteopata ili direktno na mail Hrvatske akademije osteopatije.

Vaše mišljenje nam je važno, kako bi naše usluge uvijek bile na najvišoj razini.

 

Sa štovanjem,

Gordana Vešligaj, Magistra fizioterapije, Diplomirani osteopat, SI pedagog

Predsjednica Hrvatskog društva osteopata

OSTALE NOVOSTI

Osteopatske vijesti 1

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed sed enim porttitor nulla…

+385 (0) 1 6215 463

info@osteopatija.hr

Črnkovec 2, 10410 Črnkovec